ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > İŞKUR'un meslek kurslarına ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

17/09/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili



Türkiye İş Kurumu (İŞKUR); istihdamın artırılması, işgücü piyasasının nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması amacıyla, işgücü yetiştirme faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu faaliyetler sonucunda vatandaşlarımıza işgücü yetiştirme kursları vermektedir.

Bu kurslar ilk açıldığında mesleki eğitim kurumları mevcut ihale yasası gereği bu eğitim ihalelerine giremezken daha sonradan yapılan düzenlemelerle mesleki eğitim kurumları da bu ihalelere girebilir hale getirilmiştir. Buna bağlı olarak ta aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu'nun 13'cü maddesi gereğince her yıl Eylül ayı içerisinde İl İstihdam Kurulu toplantısı gerçekleştirilirken, 26 Mayıs 2008 tarihli ve 26887 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanunun 21 maddesi ile yapılan değişiklikle ilin işgücü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyacını tespit etmek veya ettirmek, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitim ve istihdam konularında etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla yerel düzeyde politikalar oluşturmak, plan yapmak ve kararlar almak, ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve önerilerde bulunmak üzere İllerde İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu kurulur.” hükmü getirilmiştir.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- İŞKUR’un şu ana kadarki tüm meslek edindirme, meslek geliştirme ve değiştirme kurslarından toplam kaç kişi yararlanmıştır. Ve bu kişilerin toplam eğitim maliyeti nedir?

2- İŞKUR başlangıçtan itibaren bu kursları hangi özel veya kamu kurumlarına vermiştir?

3- İhale edilen bu kurslar ile ilgili kurumların yeterlilikleri nelerdir? Bu yeterlilikler hangi kriterlere göre belirlenmiştir.

4- Verilen mesleki eğitimler 3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu ve 4702 sayılı Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu çerçevesindeki mesleki eğitim kriterlerine uymakta mıdır?

5- Bu kursları bitirenlerin mesleki beceri yeterlilikleri ölçülmüş müdür? Aldıkları belgelerin denkliği var mıdır?

6- Bu kursları veren özel eğitim kurumlarının yeterlilikleri hangi kıstaslara göre belirlenmiştir?

7- Bu eğitim kurumları verdikleri eğitimlerin müfredatlarını hangi kaynaklara göre oluşturmuştur?

8- Özel eğitim kurumlarına verilen eğitim ihalelerin şartnameleri oluşturulurken meslek dersi öğretmenlerinden görüş alınmış mıdır?

9- Bu ihaleler düzenlenirken ihale komisyonları iller bazında kimlerden oluşmuştur? İhale duyuruları nasıl yapılmıştır?

10- İstihdam garantili kurslarda istihdam edilen kursiyer sayısı ve bu kursiyerlerin çalışma süreleri nedir?

,

,